Historie


Discotheek Cartouch

Ton Poppes staat bekend als een van de meest succesvolle horecabazen die Nederland ooit gekend heeft. Zijn ondernemersloopbaan ving aan in 1972, toen hij samen met zijn vijf minuten oudere tweelingbroer Dick de Utrechtse discotheek Cartouch oprichtte.

Aanleiding voor de ouverture was de sluiting van Dick-Ton, de bar van zijn ouders, die eveneens in de Domstad gevestigd was. “Ze werden uitgekocht door de gemeente, die de bar tegen de vlakte liet gaan om winkelcentrum Hoog Catharijne te kunnen bouwen. Dick en ik hadden intussen een leegstaande brouwerij aan de Mariaplaats gadegeslagen. Daar stichtten we uiteindelijk onze eerste horecazaak,” aldus Poppes.

Cartouch werd een daverend succes; van heinde en ver kwamen stappers om te genieten van artiesten als Whitney Houston, Brothers Johnson en Rose Royce, D-Train, R.Kelly, Gloria Estefan. Met een deel van de inkomsten uit deze onderneming, huurde de eeneiige tweeling in 1986 een voormalig bioscooppand op het Rembrandtplein. Alhier initieerden ze Escape, voor velen bekend als de eerste Nederlandse club die zijn locatie aan externe organisaties ging verhuren.

Poppes: “Het uitgaanspubliek is in de loop der tijd danig gefragmenteerd geraakt. Zo was er de opkomst van de trancers, housers en urbans, die alleen konden worden bereikt wanneer ze in hun eigen taal werden aangesproken. Om dat te bewerkstelligen, riepen we de hulp in van externe promotors. Dat Escape in al die jaren nooit zijn eigen identiteit heeft verloren, komt omdat die externe promotors uiteindelijk toch moeten communiceren waar dat feest is.”